הפרשת חלה

 

סדר הפרשת חלה

 

בימנו נכנס מנהג של נשים המתאספות יחד למצות הפרשת חלה, ואומרות תהלים ותפילות בעת הרצון של הפרשת חלה.

על כן טרחנו לאסוף ולקבץ למען זיכוי הרבים –  אוסף הלכות מאמרים וליקוטים, חידושים והארות על מעלת על סדר הפרשת חלה.

ומחמת הצורך יש להעיר ולעורר את ליבן של הבנות היקרות, שמצות חלה היא מצוה לכל אישה ואישה נר וביתה, [כמו שכתוב בירושלמי, ובפוסקים על מצוות הפרשת חלה:  יהא זריז ונזכר להזהיר ולהזכיר לאשתו על מצות הפרשת חלה בערב שבת, כי הוא גם כן מהתיקונים הגדולים לחטא חוה, חוה כבתה נרו של אדם הראשון וגרמה לו מיתה שהוא חלתו של עולם, ובהפרשת החלה היא מתקנת תיקונים גדולים ויקרים… ע”כ מצות הפרשת חלה נתנה לאישה]

וצריך לדעת שגודל מעלת מצוה זו היא לכל אישה בביתה לאפות חלות ולהפריש חלה ערב שבת קודש לקראת שבת המלכה, ובביתה וזה בחי’ עת רצון גדול וסגולה לשלום בית, וזרע של קיימא ועוד ועוד…

כי כשהאישה אופה חלות, ומדליקה נרות, ומכינה את עצמה לכבוד שבת המלכה, היא מכניסה את השכינה לביתה ועושה נחת רוח לבעלה [כמ”ש העולם אומר: אוירה ביתית, אוירה רומנטית, אוירה של רוחניות].

וזה העת רצון הגדול [שעושה נחת רוח לה’ יתברך] – להשכין שלום בית ולחזק את האוירה של הבית היהודי [אחרי שבוע של עבודה מסביב להבלי וטירחות ודאגות העולם הזה] עם הבעל והילדים, ולקבל את השבת בשמחה ואוירה נינוחה עם ריחות טובים של אפיה מאכלים טעימים, ואישה מוכנה לקראת בעלה.

מובא בספר “שי למורא” פירוש על התיקון הכללי.

האפס לנצח חסדו. מי שיודע שהוא אפס, ומרגיש א”ע אפס, אזי “לנצח חסדו“.

או ניתן גם לפרש – הכוונה “אפס” היא על הצדיק האמת המכונה ´נצח´ אליו יפנה ויקבל ישועתו וחסדו ותיקונו, בודאי.

 

האפס לנצח חסדו, גמר אומר לדור ודור. ר”ת חלהגואל,

ורוצה לומר בזה שמצוות הפרשת חלה מסוגלת שחסדו יתברך לא יתום לנצח, ויכולה להביא את הגואל, ועכ”פ גאולה פרטית [לאישה ובעלה ובני ביתה].

וזהו המשך המזמור של התיקון הכללי, ואומר חלותי היא – כלומר ידעתי שהכל תלוי בהפרשת חלתי.

וזה מה שנוהגות הנשים להתפלל בשעת הפרשת חלה – על ישועה וגאולה פרטית [על כל פנים].

א.       בזמנינו שה- חלה אסורה באכילה לכהנים מפני הטומאה [שחרב בית מקדשנו ואין פרה אדומה להטהר מטומאה], על כן לֹא נותנים אוֹתה לכהנים אלא שורפים אוֹתה.

ומפרישים חתיכת חלה – רק כל שהוא, מבלי כל שיעור.

ב.       את החלה שמפרישים צריך לשרוף, ואסור לזורקה לאשפה ולזלזל בקדושתה.

ורק לאחר ששרפה [אוֹתה – את החלה שהפריש] מותר לזורקה לאשפה, כיון שכבר נעשה מצוותה, ואין בזה משום זלזול.

ואם אין אפשרות לשורפה, תכרוך את החלה פעמיים בנייר ותכניסה לפח הזבל.

ג.        טוב להמתין מלהפריש חלה עד לאחר גמר הלישה – כשתֵעשה העיסה גוש אחד.

ואם לֹא הפרישה מן העיסה ואפתה – מפרישה מן הפת לאחר האפיה.

ד.        אין חיוב הפרשת חלה אלא מעיסה העומדת לאפיה. אבל העושה עיסה כדי לבשלה אוֹ לטגנה, מפרישה ממנה חלה בלי ברכה, ורק אם רוצה לאפות קצת ממנה – מפרישה ממנה חלה בברכה.

(אִם הָעִסָּה נִלּוֹשָׁה בְּבֵיצִים אוֹ בִּשְׁאָר מֵי פֵּרוֹת, יֵשׁ בָּהּ כַּמָּה סְפֵקוֹת [על כן טוב לעשות שאלת רב]. וְלָכֵן צָרִיךְ לְעָרֵב בָּעִסָּה קְצָת מַיִם אוֹ חָלָב אוֹ דְּבַשׁ דְּבוֹרִים אוֹ יַיִן אוֹ שֶׁמֶן זַיִת, דְּאָז מַפְרִישִׁין מִמֶּנָּהּ חַלָּה בִּבְרָכָה).

ה.       שעור הפרשת חלה בברכה הוא כשיש בקמח שיעור של 1560 גר’, ויש מידת חסידות, ויש מנהגים נוספים. ולשיטת החזו”א השעור הוא 2250 גר’.

 

תפילה להפרשת חלה.

קודם הפרשת חלה מברכת :

בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו, וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה מִן הָעִיסָה:

ואחר כך לוקחת חתיכה כל שהיא מהחלה ומרימה ביד ימין ואוֹמרת:
הֲרֵי זוֹ חַלָּה:

 

ראשית עריסותכם תרימו חלה

בְּגָלוּתֵנוּ הֶאָרךְ שֶׁעוֹבֵר עָלֵינוּ מַה שֶּׁעוֹבֵר בִּכְלָלִיּוּת וּבִפְרָטִיּוּת, צָרוֹת מִצָּרוֹת שׁוֹנוֹת אֲשֶׁר כִּמְעַט אָפֵס תִּקְוָה חַס – וְשָׁלוֹם.

עַל כֵּן אֵין לָנוּ עַתָּה שׁוּם חִיּוּת, כִּי אִם הַתִּקְוָה וְהַתּוֹחֶלֶת וְהָרָצוֹן הֶחָזָק אֵלָיו יִתְבָּרַךְ, שֶׁהוּא בְּחִינַת הֶאָרַת הָרָצוֹן, בִּבְחִינַת מַה תָּעִירוּ וּמַה תְּעוֹרְרוּ אֶת הָאַהֲבָה עַד שֶׁתֶּחְפָּץ.

כִּי אַף עַל פִּי שֶׁנִּדְמֶה כְּבָר לְהַסִּטְרָא אָחֳרָא שֶׁפָּעֲלָה הַרְבֵּה, וּבִטְּלָה אוֹתָנוּ מִכַּמָּה קְדֻשּׁוֹת בִּכְלָלִיּוּת וּבִפְרָטִיּוּת עַל-יְדֵי חֻרְבַּן בֵּית הַמִּקְדָּשׁ וְעל הַגָּלוּת וְכוּ’.

אַף עַל פִּי כֵן לא הוֹעִילָה כְּלוּם, כִּי עֲדַיִן הַחֵפֶץ וְהָרָצוֹן וְהַכִּסּוּפִין שֶׁלָּנוּ [כל יהודי ויהודי באשר הוא נשמו מלאה כיסופין לרוחניות לקדושה…] חֲזָקִים וְתַקִּיפִים מְאד אֵלָיו יִתְבָּרַךְ.

וּמֵאַחַר שֶׁהָרָצוֹן דִּקְדֻשָּׁה חָזָק מְאד אָז בְּוַדַּאי לא יוֹעִילוּ, עִם כָּל הַהַסָּתוֹת וְהַפִּתּוּיִים וְהַבִּלְבּוּלִים וְהַמְּנִיעוֹת, כִּי כֻּלָּם יִתְבַּטְּלוּ מֵחֲמַת תּקֶף הָרָצוֹן.

וְזֶה בְּחִינַת מִצְוַת חַלָּה שׁתִּקְּנוּ רַבּוֹתֵינוּ זַ”ל גַּם בְּחוּץ לָאָרֶץ, בִּכְדֵי שֶׁלּא תִּתְבַּטֵּל תּוֹרַת חַלָּה.

כִּי עִקַּר הֶאָרַת הָרָצוֹן דִּקְדֻשָּׁה זוֹכִין לְקַבֵּל בִּשְׁעַת הָאֲכִילָה.

וְעַל- יְדֵי מִצְוַת חַלָּה נִתְתַקֶּנֶת הָאֲכִילָה שֶׁיִּזְכּוּ לְקַבֵּל עַל יָדָהּ הֶאָרַת הָרָצוֹן.

וְעַל כֵּן נִקְרֵאת חַלָּה – מִלְּשׁוֹן תּוֹחֶלֶת וְקִוּוּי, שֶׁהוּא בְּחִינַת רָצוֹן וְגַעְגּוּעִים, וְרַק זֶה נִשְׁאָר לָנוּ בְּגָלוּתֵינוּ הֶאָרךְ.

וְעַל-כֵּן חַלָּה אֵין לָהּ שִׁעוּר מִדְּאוֹרַיְיתָא. כִּי הֶאָרַת הָרָצוֹן הוּא בִּבְחִינַת אֵין שִׁעוּר.

וְעַל-כֵּן עַל-יְדֵי זֶה דַּיְקָא יְכוֹלִין לְהִתְחַזֵּק תָּמִיד וְלִכְבּשׁ כָּל הַמִּלְחֲמוֹת מִצְוָה שֶׁצְּרִיכִין לִלְחם בְּזֶה הָעוֹלָם עִם הַיֵּצֶר הָרָע וְחֵילוֹתָיו, וְהֵם מִתְגַּבְּרִים מְאד מִכָּל צַד וְרוֹצִים לְהַפִּיל אֶת הָאָדָם גַּם מֵהָרָצוֹן דִּקְדֻשָּׁה.

וְעַל-כֵּן צְרִיכִין לְהִתְחַזֵּק בָּזֶה מְאד וְלִבְלִי לְהִתְיָאֵשׁ אֶת עַצְמוֹ בְּשׁוּם אפֶן וְלִהְיוֹת אִישׁ חַיִל וּלְהִתְגַּבֵּר עַל-כָּל פָּנִים בִּרְצוֹנוֹת טוֹבִים דִּקְדֻשָּׁה שֶׁעַל-יְדֵי זֶה עִקַּר הִתְגַּבְּרוּת הַמִּלְחָמָה, כִּי זֶה נִשְׁאַר קַיָּם לְעוֹלָם יִהְיֶה אֵיךְ שֶׁיִּהְיֶה כִּי הוּא דָּבָר שֶׁאֵין לוֹ שִׁעוּר.

וְכָל אֶחָד כְּפִי מַה שֶּׁהוּא יוּכַל לְהִתְחַזֵּק בָּזֶה תָּמִיד בְּכָל מַה שֶּׁעוֹבֵר עָלָיו כִּי יִהְיֶה אֵיךְ שֶׁיִּהְיֶה אַף עַל פִּי כֵן רְצוֹנוֹ חָזָק מְאד אֵלָיו יִתְבָּרַךְ .

(ליקוטי הלכות יו”ד פדיון בכור ה)

 

כידוע יש ענין לתת צדקה בערב שבת. ויכינו מטבע לצדקה קודם הדלקת הנרות.

וכמו כן יש לתת צדקה קדם הפרשת חלה ובליל טבילה.

(בן איש חי פרשת לך לך שנה שניה הלכה ו).

 

 

תפילה להפרשת חלה.

לקט תפילות – לרבי נתן מברסלב [תלמידו של רבינו נחמן מברסלב]

יהי רצון מלפניך ה’ אלקי ואלקי אבותי שבכח סגולת הפרשת חלה יתוקן עון אם כל חי – חוה, שהביאה מיתה על אדם הראשון שהיה חלתו של עולם, ובכן בכח סגולת זכות מצות הפרשת חלה יבולע המות לנצח, ויתקיים בנו מקרא שכתוב מחה ה’ דמעה מעל כל פנים. ולהניח ברכה אל בתינו.

יהי רצון מלפניך שתבורך עיסתנו על ידינו כמו ששרתה ברכה על ידי שרה ורבקה רחל ולאה אמותינו, ויקויים בנו מקרא שכתוב ראשית עריסותיכם תתנו לכהן, להניח ברכה אל ביתך, אמן כן יהי רצון.

ותצילנו ותשמרנו אותנו ואת זרענו תמיד שלא ישלט בנו שום עין הרע לעולם, משום אדם ומשום נברא שבעולם. ונזכה להודות לך ולברכך תמיד, וימלא פי תהלתך, ונודה לך ה’ אלקינו תמיד על כל נשימה ונשימה, “כל עצמותי תאמרנה ה’ מי כמוך, מציל עני מחזק ממנו ועני ואביון מגוזלו. הצילני מאויבי אלקי, ממתקוממי תשגבני. חלצני ה’ מאדם רע, מאיש חמסים תנצרני. כי אליך אלקים ה’ עיני, בכה חסיתי אל תער נפשי. ה’ אלקי בך חסיתי הושיעני מכל רודפי והצילני”.

ויקים בנו מקרא שכתוב: “פדה בשלום נפשי מקרב לי, כי ברבים היו עמדי. יראי ה’ הללוהו, כל זרע יעקב כבדוהו, כי לא בזה ולא שקץ ענות עני ובשועו אליו שמע. הנה אלקים עוזר לי, ה’ בסומכי נפשי, ישיב הרע לשוררי באמתך הצמיתם. בנדבה אזבחה לך אודה שמך ה’ כי טוב, כי מכל צרה הצילני ובאויבי ראתה עיני, כל הנשמה תהלל י-ה הללוי-ה, כל הנשמה תהלל י-ה הללוי-ה”:

ונזכה לקים מצות חלה בשלמות. ולא נכשל לעולם ולא יבא לתוך פינו לעולם עסה שלא הורמה חלתה. ותביא לנו משיח צדקנו מהרה ונשוב לארצנו בקרוב, ושם נזכה לקים מצות נתינת חלה טהורה לכהן, בשלמות גמור בקדושה גדולה:

קרבה אל נפשי גאלה למען אויבי פדני, ה’ נחני בצדקתך למען שוררי הישר לפני דרכך, “אלקים בשמך הושיעני ובגבורתך תדינני. למען שמך ה’ תחיני בצדקתך תוציא מצרה נפשי. לא לנו ה’ לא לנו, כי לשמך תן כבוד, על חסדך ועל אמתך:

רבונו של עולם אדוני מלכי ואלקי, אבי גואלי ופודי צור לבבי וחלקי. הלא אתה יודע בעצמך עצם רחמיך ואהבתך אלי, וכמה נפלאות ונסים וטובות בלי שעור עשית עמדי, ואיך תוכל להתאפק כל כך מלעזור ומלהושיע לי ישועה שלמה לגאלני גאולה שלמה שאין אחריה גלות, שאזכה לשוב אליך באמת בבחינת תשובה של שבת. הלא אין דבר נמנע ממך, כמו שכתוב: “היפלא מה’ דבר”.

מלא רחמים, ראה נא בענינו וריבה ריבנו ומהר לגאלנו גאולה שלמה מהרה למען שמך, ראה “כי אזלת יד ואפס עצור ועזוב”, ראה את עמך מרודים מאד בכלל ובפרט, הבט ימין ואין עוזר לשמאל ואין סומך, “כי שחה לעפר נפשנו, דבקה לארץ בטננו. קומה עזרתה לנו ופדנו למען חסדך. יהיו לרצון אמרי פי והגיון לבי לפניך יהוה צורי וגאלי”:

 

 טוב לאישה לומר תפלה להפרשת חלה הזו בשעת רצון,

כגון בהדלקת נרות שבת, אחרי שעושה הפרשת חלה,

וכן בביקור בקברות צדיקים וכד’,

ומה טוב שתפריש לפני כן כסף לצדקה ואז תאמר תפילה להפרשת חלה בקישור הבא >>

תפילה להפרשת חלה ברסלב

 

בברכת התורה ולומדיה – ברסלב מאיר

תרומות / מעשרות – יתקבלו בברכה לברכה ותפילה וישועה !

0504161022

הראה עוד

מאמר מקושר

כתיבת תגובה