מעלת אמונת חכמים של עם ישראל

בס"ד. ירושלים עיה"ק תו"ת בב"א, יום ו' עש"ק לסדר פקודי | לכבוד... אחדשה"ט! בעזרת השי"ת אכתוב לך משהו הקשור לפרשת השבוע

(שמות לט, א) "ומן התכלת והארגמן ותולעת השני עשו בגדי שרד לשרת בקודש, ויעשו את בגדי הקודש אשר לאהרן, כאשר ציוה ה' את משה". לא מצאנו הערת הפסוק "כאשר ציוה ה' את משה", בשאר עשיות הרבות, אלא שכאן כביכול משה רבינו סתר את עצמו ואת דבר ציווי ה', אשר אסר לעשות בגדים מכלאים, וכאן בבגדי כהונה ציוום לעשות אותם מכלאים (ע' במשך החכמה),

וכאן למדך הכתוב גודל מעלת אמונת חכמים של עם ישראל, שאע"פ שהי' להם קשה להבין פשר הציווי, וכנ"ל, מכל מקום ביטלו דעתם בפני משה, "ויעשו.. כאשר ציוה ה' את משה".

והנה "אמונת חכמים" זהו היסוד אשר כל היהדות עומדת עליו, ומי שעומד על דעתו והבנתו בדעתנות נגד דעת חכמים, הוא אפיקורס, וסופו רע ומר, וראוי לנידוי, וכמובא בשולחן ערוך (אורח חיים סי' קמא, ס"ח) וזה לשונו: כל תיבה שהיא קרי וכתיב – הלכה למשה מסיני שתהא נכתבת כמו שהיא בתורה, ונקרית בענין אחר.

מעלת אמונת חכמים של עם ישראל

ומעשה באחד שקרא כמו שהיא כתובה, בפני גדולי הדור הרב ר' יצחק אבוהב, והרב ר' אברהם ואלאנסי, והרב ר' שמואל ואלאנסי בנו ז"ל, והתרו בו שיקרא כפי המסורה, ולא רצה, ונידוהו והורידוהו מהתיבה, עכ"ל.

והדעתנות הרעה הזאת למרבה הפלא שכיחה מאד, אצל גברים ונשים, ואפילו אצל בעלי תשובה, שהיה ראוי שיהיו ענוותנים ונמוכי רוח, ואעפ"כ שהם דעתנים נגד חכמי התורה, ולא מוכנים לבטל דעתם המשובשת, והחיצונית לתורה, שבאה מחשיבת הגוים והחילונים, ולא תואמת דעת התורה, או בחשבם שהם כבר מספיק גדולים ומבינים לבד, מה נכון ומה לא נכון,

והרי לדעתם יש לטפח את האישיות העצמית והחשיבה עצמית, אע"פ שהיא נוגדת מרנן ורבנן חכמי התורה, ודעת התורה. וישנה תופעה של עמי ארץ ונשים, שככל שלומדים פחות תורה, ויודעים פחות תורה, מתיימרים לדעת יותר טוב איך יש להתנהג על פי היהדות, ואומרים מוסר לתלמידי חכמים ולומדי תורה, הלמאי הסתומים האלה,

והם בעצמם לא מבינים דברים פשוטים איך יש לבן אדם ויהודי להתנהג, והם מתיימרים ללמד דעת ואורחות יושר אפילו לתלמידי חכמים.

ופוק חזי בבסטות של השוק, שכל בעל בסטה אומר דיעות בכל הנושאים כולם, הן בדברים גשמיים, וכן מבינים למשל בעניני בטחון יותר מראשי ממשלה והממונים על כך, וכן בכל שאר הנושאים (כלכלה, בריאות וכו'), וכן בענינים הרוחניים ותורניים ודעות והשקפות והנהגות, הכל בכל מכל כל, הם "יודעים" יותר טוב מכולם.

וכבר שמעתי הרבה פעמים שהנ"ל מקשים על תלמיד חכם למה אמרו כך וכך ולמה עשו כך וכך, והם אינם מבינים כלל מהו טוב ומהו רע, ובפרט ע"פ תורתינו ודעת עליון, והם לפי שיבושם מבינים שהת"ח צריכים להתייעץ אתם בכל דבר ולא ההיפך (וכעין שמצינו במנהג וחשיבת השמאלנים, והשופטים ויועצים המשפטיים דאזלי תמיד בתר איפכא).

ואשרי ההולכים בתמימות ופשיטות, וכל מעשיהם ע"פ עצת הצדיקים ודעת תורתינו הקדושה, ועי"ז מצליחים בדרכיהם ובמעשיהם, ואושר הניצחי מובטח להם.

בברכת התורה וכטו"ס שמעון יוסף הכהן ויזנפלד – ישיבת נצח מאיר

עוד כמה מאמרים בעניין תלמידי חכמים

הראה עוד

מאמר מקושר