בן תורה צריך להיות בעל מידות טובות ודרך ארץ | פרשת אמור

בס"ד. ירושלים עיה"ק תו"ת בב"א, יום ו' עש"ק לסדר אמור | לכבוד… אחדשה"ט! בעזרת השי"ת אכתוב לך משהו הקשור לפרשת השבוע

עלון לשבת על פרשת השבוע אמור, מאת ראש ישיבת ברסלב "נצח מאיר: בן תורה צריך להיות בעל מידות טובות ודרך ארץ אם לא זה חילול השם ודרכי התורה

בן תורה חייב לקדש שם שמיים עם דרך ארץ ומידות טובות

(ויקרא כא – א) "ויאמר ה' אל משה, אמור אל הכהנים בני אהרן ואמרת אליהם, לנפש לא ייטמא בעמיו".

ופירש רש"י: 'אמור' – ואמרת להזהיר גדולים על הקטנים (והוא מחז"ל במס' יבמות קיד,א. ותורת כהנים אמור פרשה א-א).

והנה פשוט וברור שצריך כל אחד להיזהר בכל עניני דיקדוקי הלכה, וכדאמרי אינשי: "בערך" – אין לו ערך, כי תפילין שהם 99% כשרים, הרי הם 100% פסולים, והשומר שבת בערך, נכשל כל הזמן באיסור סקילה דבורר וסוחט, ולש וכו' וכו'.

ומי שמדקדק בזמני כניסת ויציאת שבת בערך, הרי הוא מחלל שבת, כי הכותב חידושי תורה דקה ואפילו שניה לאחר שנכנס שבת – הרי זה מחלל שבת, וכן המדליק אש, ומעשן וכותב וכו' דקה לפני יציאת השבת – הרי זה מחלל שבת ממש ממש. ועל כן ברור מאד שיש להיזהר מאד בכל פרטי ההלכות של השו"ע ודיקדוקיהם.

וכן בעניני דרך ארץ, ועניני המידות הטובות והרעות, יש ליזהר בהם מאד מאד, מאד מאד !! כי מה דלך סני לחברך לא תעביד (מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך) (מסכת שבת לא,א),

ומה גם שהרבה פעמים הדבר נוגע לחילול ה' ממש, כשחילונים, גוים, או עמא דארעא (עמי ארצות) אומרים: "ראו בן תורה זה כמה מכוערים מעשיו", וכבר ראיתי צדיקים'לאך שהזמן שלהם יקר מאד בעיניהם, ונדחפו להקדים תורם על חשבון אחרים, ולא הבינו כמה חילול ה' יש בדבר.

וכן המגהק בקול, או דוחף אצבעותיו באף, או מוצץ ללא הפסק והרף שיריים אוכל שבפיו, או המזיע ומסריח וסירחון נודף מגופו או בגדיו, והסובבים אותו נרתעים ונגעלים משומרי תורה בגללו, אוי לו.

וצריך רגישות יתירה בענינים רבים שעלולים ח"ו להיות גרמא ואביזרייהו דחילול ה', וכל שומר תורה ובפרט בני תורה חייבים לתת את הדעת על כך.

והרבה דברים כנ"ל תלויים בטאקט ובאינטליגנציה ריגשית, ומי שאין לו את זה – יתפלל על כך, שהרי (קידושין מ , א) אחד שוגג, ואחד מזיד בחילול ה'.

נחזור לראשונות, ישנם הרבה דברים שאדם דש בעקביו ולא שם לב שעובר עליהם ובפרט שאמרו חז"ל (יומא פו,ב) עבר ושנה נעשית לו כהיתר,

וכל אחד צריך לפשפש ולמשמש במעשיו עם כל הרצונות וכל כובד הראש, ואזי ימצא שהוא מזלזל ונכשל בהרבה דברים ופרטים, כגון אם יתבונן על צורת תפילתו, יראה שם הרבה חורים שיש לתקן ולטפל בהם,

וכן אם יתבונן על שמירת זמן לימודו ועסק התורה, ג"כ ימצא פה ושם מספיק בטלה סמויה,

וכן בעניני המידות כגון בעניני סבלנות והכלה של ילדי הבית ואישתו, יראה שאכן הרבה פעמים נכשל בחוסר סבלנות והקשבה, וכן בעניני כעס וגאוה, אם יתבונן במעשיו – יראה שיש עוד הרבה מה לתקן, וכן בעניני עצלות אשר עולה על כולנה ימצא אינסוף מצבים ופרטים שהוא מתעצל יום יום.

וז"ל הנועם אלימלך: או יאמר וכו' "ואמרת עליהם" פירש רש"י ז"ל "אמור ואמרת" להזהיר גדולים על הקטנים יש לומר כוונת רש"י ז"ל "להזהיר גדולים", דהיינו צדיקים גדולים "על הקטנים", רצה לומר על עבירות קטנים ש"אדם דש בעקיבו".

וכתב עוד (פ' תזריע ד"ה וזהו) שצריך להסתכל בכל מעשיו של שבעים שנה, שחיסר בהם מאד, וטימא אותם בעוונות הרבה, שיהא נדמה בעיניו החטאים הקלים שאדם דש בעקביו כחמורה שבחמורות. ע"כ. עיי"ש.

בברכת התורה וכטו"ס שמעון יוסף הכהן ויזנפלד – ישיבת נצח מאיר

הראה עוד

מאמר מקושר